Tiger Woods

I Sverige så har golf blivit en folksport. Det är en av våra populäraste sporter med bland de flesta utövare och med en mängd banor. Golfens stjärnor blir idag ofta megastjärnor som når långt utanför sporten. I Sverige har vi kanske främst Annika Sörenstam som nått denna nivå. Internationellt så är dock utan tvekan amerikanske golfaren Tiger Woods det absolut största namnet. Med femton majortitlar så är han en av de allra bästa golfarna genom tiderna, men Woods har något mer än de flesta andra. Det finns en hel del golfare med många titlar och bra resultat som ingen utanför golfen någonsin hört talas om. Tiger Woods har utan tvekan hjälpt till att ge golfen ett ansikte och en coolhet som tidigare inte kanske fanns. Han har mer en aura av Hollywoodkändis och ses ofta i amerikanska nöjesprogram. TV-spelstillverkaren EA Games har till exempel sedan 1999 släppt golfspelet Tiger Woods PGA Tour vilket blivit mycket populärt och Woods har även via sin sponsor Nike en kollektion vid namn The Tiger Woods Collection.

Historia

Tiger Woods föddes i Orange County i Kalifornien 1975. Det ovanliga namnet Tiger, vilket endast är ett smekmamn då han egentligen heter Eldrick, kom från en av faderns soldatkompisar i Vietnamkriget. Det var också fadern som fick in Tiger på golfbanan. Redan vid två års ålder så började han ta sonen till banorna. Woods blev tidigt mycket bra och ansågs vara ett underbarn. Detta ledde till uppmärksamhet och han träffade flera stora golfstjärnor och tävlade på juniornivå.

Som 15-åring blev han den yngsta U.S. Junior Amateur champion vilket han vann tre gånger i rad. Han började studera på Stanford University och fortsatte sin framgångsrika golfkarriär framåt mitten av 90-talet. Woods blev proffs som 20-åring och skrev direkt på en rad lukrativa sponsorkontrakt, bland annat med Nike. Redan följande år så vann han sin första major, och blev den yngste som vunnit den turneringen. Mellan åren 1999 och 2002 så dominerade Woods golfsporten totalt. Han vann tävling efter tävling och var rankad etta i 264 veckor, vilket var ett rekord. Vijay Singh tog över denna 2004 efter två år utan majorvinster för Woods. Från mitten av 2000-talet fram till 2010-talet så hade Tiger en hel del framgång men även motgångar. Spelet var ofta bra men han var inte så dominerande som förr. Dessutom stötte han på personliga motgångar då hans far dog, han var tvungen att operera sitt knä och han var med i en mycket uppmärksammad skilsmässa från sin fru. Under 2010-talet fortsatte Tigers golfsuccé, om än i något mindre omfattning. Han kämpade även under denna period med skador, nu i ryggen.

Tiger Woods
Tiger Woods

Kommersiell framgång

Tiger Woods är en av de bäst betalda och rikaste atleterna. Han var den förste som kom över 1 miljard dollar i intjänade pengar. En mängd sponsorer har velat arbeta med honom och sätta hans namn på sina produkter. GM, American Express och Nike är bland de mest kända. Han har även arbetat med klocktillverkaren TAG Heuer för en golfklocka och han har sin egen serie av TV-spel samt sin egen sportdryck.