Svenska golfspelare

Sverige är en golfnation av rang. Landet har ett stort antal golfbanor och en stor grupp med aktiva golfspelare. Faktum är att landet är bland de banrikaste i Europa. Med runt 450 banor så placerar Sverige sig på Europas topp 5. Sporten har dessutom blivit något av en folksport i Sverige. Nästintill en halv miljon svenskar utövar sporten vilket gör den till en av de mest utövade idrotterna här. Det som tidigare föraktfullt kallades en överklassport är alltså numera något för var man och kvinna. Många åker även på golfresor och kombinerar spelandet med semester och avkoppling. Just detta faktum att vi har så många banor och så många utövare har lagt grunden till att vi även har en stor andel riktigt bra spelare som rönt framgångar inte bara i Sverige men även internationellt. Det är nog få som undgått att höra om världsstjärnor som Annika Sörenstam, Jesper Parnevik och Henrik Stenson.

Tidiga golfspelare

För den som spelar golf nu så är det kanske inte svårt att räkna upp en mängd stora svenska golfprofiler. Det är dock många intressanta och för idrotten viktiga profiler som kommit innan. En av dessa var Gustav Adolf Bielke. Bielke var känd även i andra idrotter men inom golfen blev han den förste svensk som fick internationell framgång. Född på 30-talet fick han under 50- och 60-talen ett antal stora vinster i internationella mästerskap. Han ingick även i Sveriges EM-lag på 60-talet och bärgade hem guldvinster. Bielke inspirerade även andra golfare. Liv Wollin var under en period caddie åt Bielke och skapade sig så småningom en egen karriär som spelare med inspiration från just Bielke och andra manliga spelare. Även Wollin var en av de första svenska spelarna som slog internationellt. Hon vann flera internationella mästerskap och EM-guld i lag 1981.

Kvinnliga golfspelare

Liselotte Neumann är en av de riktigt stora svenska golfprofilerna.  Född på 60-talet vann hon redan 1978 en juniortävling. Hon blev seniormästare långt innan hon blev 18 år och vann en mängd tävlingar innan hon som 19-åring blev proffs. Under sin karriär vann hon 13 stycken internationella segrar och vann 1988 US Women’s open.  Detta var den förste gången hon tävlade där och hon blev då historisk för att det var fösta gången en svensk vann en så kallad majortitel.

Kvinnliga golfspelare
Kvinnliga golfspelare

Av de riktigt stora världsstjärnorna så är Annika Sörenstam i en klass för sig. Född på 70-talet och blev proffs 1993. Redan två år senare så vann hon sin första major i US Women’s open. Sörenstam har åtta majortitlar och 86 segrar. Hon har dessutom varit rankad nummer ett under en lång period. Extra stor uppmärksamhet rönte hon när hon 2003 blev inbjuden att tävla i en PGA-tävling för herrar.

Manliga golfspelare

För många är kanske Jesper Parnevik främst känd som dokusåpapappa. Men han inledde sin karriär som mycket framgångsrik golfare. Han har varit rankad som topp 10 och vunnit fem segrar på PGA-touren. Henrik Stenson får nog kallas den mest framgångsrike herrspelaren. Han är den som rankats högst och den förste svensk som kammat hem en majortitel för herrar.