Intressant fakta om golf

Det råder delade meningar kring vem som egentligen uppfann golfen. Den allmänna historien leder till Skottland och det sägs att golfen uppfanns där för ungefär 500 år sedan. Kineserna håller dock inte med och påstår att dem för mer än 1000 år sedan redan hade uppfunnit en snarliknande sport. Vi lär nog aldrig få veta hur det egentligen ligger till och vem som var först med att uppfinna golfen, men det finns en hel del annan intressant fakta om denna sport som är kul att veta om.

Vad många inte känner till är att det har utövats golf på självaste månen. En astrounaut vid namn Alan Shepard slog två stycken golfbollar år 1971 den 6 februari på månens yta. Golfen är alltså en av enbart två enstaka sporter som praktiserats på en annan planet. Något annat som inte många vet om, är att antalet “gropar” som finns på golfbollarna skiljer sig helt och hållet från vilket företag som producerat dem, det kan vara allt mellan 330 till 500 stycken. Man brukar säga att den exemplariska golfbollen ska ha minst 380 till max 432 gropar.

Vill man spela golf och bränna kalorier på samma gång, är det inga som helst problem. Det vanligaste sättet att ta sig runt till alla 18 hål som finns på en golfbana är att åka med en golfbil, skulle man istället välja att gå så bränner man på ett ungefär 2000 kalorier. Antalet hål som spelats som mest utan golfbil av ett lag på fyra personer under ett dygn, går upp till 290 stycken. Det rekordet togs på golfklubben i Skellefteå år 2000 i Juli månad.

Ett annat rekord som slagits är av Jason Zuback från Kanada som är en femfaldig segrare av mästerskapet “World Long Drive Champion”, han har slagit en golfboll så långt som otroliga 428 meter. Däremot har världsrekordet för den längsta drivern för damer slagits av svenska Sandra Carlborg med hela 377,7 meter. Även den kända drömgränsen som finns på 60 slag/rond i en tourtävling, är det enbart 16 spelare som klarat av att nå. Faktum är att den enda kvinnan som lyckats med detta, är också den enda svensken som gjort det. Annika Sörenstam klarade 2001 drömgränsen med sina 59 slag under LPGA-tourtävlingen.

Historisk utveckling

Sveriges golfförbund grundades 1904. På den tiden fanns det bara två golfklubbar och enbart tio golfspelare i hela landet. Men redan 50 år senare hade golfen vuxit så pass mycket att det 1954 fanns 38 stycken klubbar och över 7000 utövare av sporten och populariteten för sporten fortsatte att växa i en hög hastighet. Mellan åren 1980 och fram till 2000-talet utökades antalet golfbanor från 149 stycken till mer än dubbelt så mycket, närmare bestämt 393. Samtidigt växte även mängden spelare från 88 400 till hela 477 000. Redan tidigt på 2000-talet sträckte sig antalet medlemmar till över en halv miljon och har sedan dess blivit bland en av Sveriges populäraste enskilda idrotter. Antalet medlemmar för golfklubbarna i Sverige slog rekord år 2004, då hade de tillsammans dryga 555 000 medlemmar. Efter det började sedan antalet medlemmar minska istället för att öka, ända fram till år 2014. Då började man se en ökning av av både spelare likväl som medlemmar och nu ser man åter en markant ökning igen.