Golfens historia

Golf är en sport som spelas över hela världen. Sporten är mycket populär och själva utförandet av sporten är ganska enkel och kräver inga större fysiska presentationer vilket gör sporten lämplig för hela familjen. Golf kallas ibland för dem rikas sport men det stämmer inte riktigt. Visst är dess utrustning dyr men man kan hitta bra priser idag eller hyra så det hela behöver inte bli dyrt. Sporten har varit kontroversiell då man har haft odemokratiska regler, exempelvis att kvinnor eller mörkhyade inte har fått spela på vissa banor. Lyckligtvis är detta inte fallet idag. Artikeln kommer handla om golfens historia och man är inte riktig överens om var och hur sporten egentligen startade.

Teorier från romarriket till det antika Kina

Det finns olika teorier om var själva golfen grundades. Vissa menar att man redan i romarriket spelade n sport som man då kallade för Paganica som kan liknas dagens golf. Andra menar att man innan det spelade något liknande i det forna Kina eller i dåtidens Persien. Oavsett dess exakta ursprung så är kanske dem flesta överens om att dagens golf med dess regler hade sitt ursprung i Skottland under 1200-talet.

Varför man anser att den moderna golfen kom till i Skottland är för att man har hittat dokument från det skotska parlamentet där sporten nämns, då som gowf. Dock är man osäker på att man redan då syftade på sporten är eller något annat. I Nederländerna tros många att den egentliga sporten kom till av flera anledningar men främst för att det nederländska ordet kolf, vilket betyder klubba eller pinne.

För ca 15 år sedan, 2005 så kom en kinesisk forskare och historiker fram att man har hittat bevis på att golfen uppfanns i Kina för ca 1200 år sedan. Och man har tagit fram olika bevis. Det man kan konstatera är att golf, eller en variant av golf förmodligen spelades långt innan dagens golf fast i olika skepnader. Men i Skottland kom dem första reglerna till och fler av dem är kvar idag. I den skotska orten Musselburgh Racecourse hittar man i alla fall världens äldsta golfbana. Så man kan med viss säkerhet säga att golfen, som den är idag, kom till i Skottland. Dock var det inte samma regler som vi har idag. Golfen blev en stor sport i Skottland men hela Storbritannien. På 1800-talet fans det ca 200 golfbanor över hela den brittiska öarna.

Till en början så hade dem flesta golfbanor endast elva men 1764 så beslöt man att använda 18-håls banor. I slutet på 1800-talet och början på 1900-talet blev sporten stor även utanför dem brittiska gränserna. I Europa men i minst i USA blev sporten stor. Till norden kom sporten först till Danmark och då på 1880-talet. Till Sverige kom sporten något senare och Sveriges första golfklubb, Gothenburg Golf Club grundades 1891. Med tiden så ökade intresset för sporten, främst då i USA. Tack vare televisionen och radion så fick fler och fler upp ögonen och öronen till den fantastiska sporten. Och resten är historia. Idag är golf en av världens största sporter och utövas i världens alla hörn.