Familjegolf – eller hur jag stjäl tid

Varje sommar har jag och min fru två veckors semester tillsammans och de är alltid vigda åt traditionell familjesemester. Vilken destination det blir varierar alltid, ibland blir det Sverige och ibland någonstans i Europa. Längre resor brukar jag göra ensam vintertid och då med golf i fokus. Portugal, Brasilien, Sydafrika och Spanien är några av de stora favoriterna.

Även om vi är en golffamilj så är det inte alltid resten av familjen är så intresserad av att spela golf under våra familjeveckor. Dock tror jag att jag har knäckt koden på det största problemet som golfare möter på familjesemestrar.

Du känner nog igen det, problemet kring hur man stillar sitt golfbehov under semestern utan att få problem med resten av familjen. Det är knepigt värre, men det är en fråga som jag har tvingats ta itu med regelbundet. Varken mina två barn eller min fru gillar golf jättemycket utan spelar mest för att vi liksom ska ha något tillsammans, så jag har varit tvungen att lära mig några trick för att hitta tid för en runda utan att förstöra någon annans kul.

Det är ju bara att acceptera, under de främsta barnåren blir kompisresor av mindre ofta. All din semester och alla dina pengar spenderas på familjen. Om du vill spela måste du bli kreativ. Här kommer jag med några tips på vägen.

Familjegolf
Familjegolf

Kliv upp tidigt

Ingen gillar att kliva upp före gryningen på semestern, men om du verkligen vill spela så är det ett nödvändigt offer. Jag spelar regelbundet golf tidigt innan alla kliver upp. Jag föredrar att vara på den första tee-tiden på dagenl. Ja, alla varningar om att vara först ut gäller, det är kallt, bollen rullar inte ut på daggiga fairways eller greener, underhållsbesättningen kan vara en olägenhet och så vidare, men jag har då också lämnat banan senast klockan 10.30, innan någon i familjen ens ätit frukost. Även om du startar före klockan 8.00 bör du vara klar till lunchtid och det lämnar eftermiddagen öppen för familjeäventyret.

Min familj har inget emot lite golffix på semester. Min fru och barn brukar ibland följa med och slå lite bollar och spela några putt-/chipp-spel. Nyckeln är att göra det lättare och roligt. Inga svingtips. Inget bråkande kring någons grepp eller hållning. Låt dem bara slingra och experimentera. Du kanske inte kommer att spela den bana du ville, om det här är din enda “runda” på semester, men kanske kommer ett av dina barn att få in känslan. Jag låter vanligtvis min fru hoppa över detta äventyr för att göra något mer avkopplande, dvs. läsa en bok eller umgås vid poolen. Den gamla strategin att dela och erövra fungerar bra på semester, så alla får sitt utrymme.

Ha roligt

Många resorts och banor tillåter barn att leka gratis eller till en reducerad takt med en betalande vuxen på eftermiddagen när affärerna går långsamt. Detta är den perfekta tiden att spela lite golf och ha lite kul med barnen. När min son var yngre packade jag fickorna fulla av godis eller snacks. Varje gång han blev uttråkad eller upprörd, drog jag dra fram en ny “överraskning”.

Återigen, håll saker fria från stress. Den som vill släppa en boll för att slå ett skott och sedan plocka upp kan göra det utan ånger. Jag spelar alltid varje skott och håller poäng trots att ingen annan gör det. Bara njut av naturen och spelet. Ett golfberoende många blommar därifrån.

Om mina barn säger att de inte vill gå, dinglar jag de fyra magiska orden framför dem: “Du kan köra vagnen.” Fungerar varje gång. Dock kanske det fungerar sämre när de börjar bli lite äldre.

En familj ska ha roligt tillsammans, speciellt under en semester, och då gäller det att ge och ta.

Min fru gillar att besöka museum och konstgallerier, hänga vid poolen, promenera och spela tennis. Därför brukar vi alltid lägga in såna aktiviteter också. Barnen gillar väl det mesta som barn gillar i deras ålder (mellan 7 och 13), lekland, äventyrsbad och liknande fartfyllda aktiviteter.

Golfbana
Golfbana

Ihop

Kvällarna har vi alltid tillsammans, vi äter något gott, endera på restaurang eller så grillar vi eller lagar något tillsammans. Senare under kvällen så är det inte omöjligt att hustrun och jag gör oss en god drink eller tar en rökig whisky. Sen spelar vi kortspel, läser, kollar netflix eller hittar något underhållande spel online. Mina favoriter är endera något slags bokstavsspel eller någon spelsida som är mer varierande.

Om man är seriös i att försöka få sina barn intresserade av att spela golf så har en av Sveriges bästa golfare genom tiderna, Annica Sörenstam, en del tips här. Men som i de flesta fall gäller det att hitta den metod som passar för just er familj.